Hoe kies je een klopper bij je klankschaal?

Hoe kies je een klopper bij je klankschaal?

Het gebruik van een passende klopper is erg belangrijk om de mooiste klank en de beste klanktrilling uit een klankschaal te halen. Elke klopper heeft weer een andere invloed op de klank en de trilling. Het is de combinatie van de klopper en de klankschaal die de klank maken. Het is ook heel persoonlijk welke klank jou aanspreekt en iets met je doet.
Door het gebruik van verschillende kloppers kun je zelfs meerdere klanken uit één klankschaal halen.

In het algemeen kun je stellen dat kleine kloppers beter bij de kleine klankschalen passen en grote zwaardere kloppers bij de grote schalen.
Lichte kloppers geven een licht en helder geluid en de zware kloppers een diep en laag geluid.

 

Aanstrijkstokken
Met een aanstrijkstok strijk of wrijf je langs de rand van de klankschaal zodat hij gaat ‘zingen’. Voor de kleine klankschalen zijn de dunne stokken geschikt en voor de grotere de dikke stokken.

Je kunt de klankschaal er ook zacht mee aanslaan maar een vilten klopper is meer geschikt.

 

Vilten kloppers

Een vilten klopper is het meest geschikt voor allround gebruik. Ze hebben een zachtere aanslag dan de aanstrijkstokken en geven een warmere klank. Ook hier geldt in het algemeen: hoe groter de klankschaal, hoe groter de klopper want je moet meer massa in beweging brengen.

Is de klopper te groot en zwaar voor de schaal dan is het moeilijk om de schaal in trilling te brengen. En een kleinere klopper kan juist een hoger en helder geluid uit een grote schaal halen.

 

Bekijk ons aanbod van aanstrijkhouten en kloppers.

 

Wil je zelf leren werken met de klankschaal? Kijk dan in onze  Regelmatig geven we workshops in onze winkels.

En wil je een klankschaal met diverse kloppers uitproberen? Maak dan een afspraak in een van onze winkels. We vragen hiervoor een kleine vergoeding die verrekend wordt bij aanschaf van een klankschaal met toebehoren vanaf € 50,00.

Klankschalen en kloppers uitproberen?

Wat belangrijk is als je een klankschaal wil kopen, is dat de schaal voor jou goed aanvoelt. Elke schaal is immers weer anders.

In onze winkels kan je diverse schalen met verschillende kloppers uitproberen. Zo dat jij zeker weet dat je straks de juiste klankschaal met de juiste klopper in huis hebt.

Wij vragen hiervoor een vergoeding van €15,-. Bij aanschaf van een schaal boven de €50,- (excl toebehoren) worden deze kosten verrekend.

Zelf leren werken met de klankschaal

Wil je zelf leren werken met de klankschaal? In onze winkels geven we regelmatig workshops.
In deze workshop leer je hoe je op de juiste wijze een klankschaal aanslaat. Je ervaart het verschil als je werkt met 1 schaal en verschillende kloppers.
De workshops worden door verschillende personen gegeven en kunnen per winkel daardoor verschillen.
Kijk dan in onze agenda voor data, tijden en prijzen.